HISTORIA

Kaupat:

1. Talousosuuskauppa

Kurjalanrannalle perustettiin Talousosuuskaupan myymälä vuonna 1918. Ensimmäisenä myymälänhoitajana toimi Einari Mikkonen Lylymäestä, mutta myymälä jouduttiin lakkauttamaan kannattamattomana 1922. Pitkän tauon jälkeen elokuussa 1940 perustettiin myymälä uudelleen Paavo Pelkosen rakennuttamaan liiketaloon. Ensimmäisenä myymälänhoitajana olivat Tyyne ja Mikko Jylhä. Kaupan käynti alkoi hiljentyä myös Talousosuuskaupassakin. Vuonna 1984 tuli vielä hoitajaksi Liukkonen. Viimein kauppa myytiin kannattamattomana Teuvo ja Ritva Apelille vuonna 1985. Apellit rakensivat uuden liiketalon 1988-1989 ja hoitivat kauppaa vaihtelevalla menestyksellä vajaat neljä vuotta. Maaliskuussa 1993 aloittivat kaupanpidon Irma ja Pekka Kosunen. He möivät kaupan edelleen Riitta Räisäselle ja Hannu Tenhuselle. Kauppa ei kuitenkaan menestynyt, vaan lopetti toimintansa.

2. Osuuliike Työnvoima

Perustava kokous pidettiin 20.10.1907, jossa päätettiin perustaa kauppaliikkeitä harjoittavan osuuskunnan. Vuonna 1917 Kurjala sai Osuusliike Työnvoiman. Ensimmäisenä kaupanhoitajana toimi Kusti Kauhanen. Kusti Kauhanen toimi kaupanhoitajan aina vuoteen 1936. Seuraavana kaupanhoitajana oli Oskari Häyrinen. Tällöin kauppa oli kylässä ainoa maataloustarvike- ja sekatavarakauppa. Hän siirtyi eläkkeelle 1965, tämän jälkeen oli useita lyhytaikaisia kaupanhoitajia ja viimeisin oli Pirjo Räsänen. Vuonna 1976 kauppa lopetti toimintansa. Näin tämä kauppa oli palvellut kylää 60 vuotta.

3. Oksmannin kauppa

Kurjalanrannan kylässä aloitti tämän vuosisadan alkukymmenenä kaksi kauppiasta Juuso Oksman ja Ville Karppinen. Aluksi Juuso Oksman harjoitti pienempää aittakauppaa Peltolan aitassa. Myöhemmin hän osti pääkylältä tontin, jolle rakensi kauppakartanon.Tässä hän harjoitti kauppaa vaimonsa Alinan kanssa.

4. Karppisen kauppa

Yksityiskauppiaana toimi Kurjalassa tämän vuosisadan ensikymmeninä Ville Karppinen. Tämän kaupan toiminnsasta kertovat säilyneet muistiinpanot ja laskut. Myöhemmin kaupparakennus siirtyi Keski-Soisalon Osuuskassan haltuun ja Osuuskassan liittyessä Leppävirran Osuuspankkiin. Osuuspankin siirtyessä uuteen rivitaloon, pankki myi vanhan kauppatalon yksityiselle, joka purki talon.

5. Huovisen puoti

Herman Huovinen harjoitti yksityiskauppaa, mutta tämän kaupan toiminta ei ollut pitkäaikainen. Kauppa meni pakkohuutokauppaan.

Kauppias Jussi Lavikainen rakensi maamiesseuran talon naapuriksi vuonna 1954 liiketalon. Siellä hän möi kaikkea maataloustavaraa ja kalastutarvikkeita.Vuonna 1964 Lavikainen möi talonsa Olli Nissiselle kauppoineen. Olli Nissinen oli kauppiaana kymmenkunta vuotta. Kun myymäläautot ilmestyivät kylälle, niin Olli Nissinen remontoi kaupasta itsellen asunnoksi.

6. Pirjo Räsänen

Osuusliike Työnvoiman lopetettua kaupan Kurjalassa 1976 talon osti Pirjo Räsänen ja avasi yksityiskaupan. Noin kuusi vuotta toimittuaan Pirjo lopetti kaupan vuonna 1982.